Home

Testul de trecere prin 2 discuri - Mannheim Universitatea de Stiinte Aplicate

Rezultate: Până la 33% mai puțin frecare cu REWITEC

Metoda de testare

Centrul de Competență pentru Tribologie din Mannheim Universitatea de Stiinte Aplicate a examinat cu un tester de uzură de rulare efectul tratamentului REWITEC a uleiurile de angrenaje în mișcarea de rulare-alunecare. Experimentul a fost efectuat pe 2 tipuri de ulei pentru angrenaje.
Un ulei mineral conventional (Agip Blasia 150) iar celalalt de inalta performanță PAO (Agip Blasia SX320). Fiecare ulei a fost testat fara si cu tratamentul REWITEC. Rezulatatele au fost comparate. Au fost efectuate doua teste. Un test de durata mica (20h si 20 min) si un test de durata lunga de 61ore cu un  forte mai mari.

Testul de lunga durata

Agip Blasia SX320 fara REWITEC (Fig.4, stanga)
Suprafata arata o structura bruta cu numeroase zgarieturi.

Agip Blasia SX320 cu REWITEC (Fig.4, dreapta)
Dupa 61 de ore suprafata arata mult mai lina comparativ cu suprafata netratata.

Fig 1: Ansamblu de testare cu 2 discuri a Companiei Optimol-Instruments
Fig 2 si 3: Rezulatatele topografice ale suprafetei cu uleiul Agip Blasia 150 in testul de scurta durata cu un interferometru cu lumina alba
Fig 4: Scanare cu microscopul electronic pentru testul de lunga durata. Stanga fara, dreapta cu REWITEC
Fig 5: Frictiunea la inceput (gri) si la sfarsit (galben) la testul de scurta durata

Testul de lunga durata

Agip Blasia SX320 fara REWITEC:
Fortele de frecare merg de la 260N in jos la 210N in primele 20 de ore. Dupa acesta continua in mod constant pana ajung la 180N la finalul testului. Temperatura scade usor initial si pe urma se stabilizează in jurul a 125 C pe toata durata testului.
Agip Blasia SX320 cu REWITEC:
Fortele de frecare scad foarte repede cu REWITEC in primele 5 ore si scad la doar 145N (Fig.6)
Dupa 16 ore fortele de frecare se afla la 120N si asta arata ca frecarea a scazut cu 33% fata de testul fara REWITEC. In consecinta temperatura scade semnificativ. Temperatura se stabilizează in jurul temperaturii de 100C cu 20% mai putin fata de testul fara REWITEC (125C).

Frecare [N] albastru si temperatura [C] rosu pe durata testului de lunga durata cu Agip Blasia SX320 fara REWITEC si cu REWITEC
Fig 6: dupa 20 de ore
Fig 7: dupa 40 de ore
Fig 8: dupa 60 de ore

Fig 9: datele rugozitatii suprafetei in testul de lunga durata cu uleiul Agip Blasia SX320 fara REWITEC
Fig 10: datele rugozitatii suprafetei in testul de lunga durata cu uleiul Agip Blasia SX320 cu REWITEC.
Se observa reducerea rugozitatii (aprox – 50%)

Sumar:

Centrul de Competență pentru Tribologice a Universitatii Mannheim de Stiinte Aplicate a efectuat un test de uzura cu ansamblu de 2 discuri pentru tratamentul REWITEC.
1. Pe timpul testului REWITEC de scurta durata cu un ulei mineral standard s-a constatat reducerea frecarii cu 23% si scaderea temperaturii cu 8%.
2.  Pe timpul testului REWITEC de scurta durata cu un ulei de inalta performanță PAO s-a constatat reducerea frecarii cu 18% si scaderea temperaturii cu 4%.
3. Pe timpul testului REWITEC de lunga durata cu presiune mai mare cu uleiul de inalta performanță PAO s-a constatat reducerea frecarii cu 33% , scaderea temperaturii cu 20% si scaderea rugozitatii cu aproximativ 50%

http://www.rewitec.com/images/pdf/REWITEC_F1210EN_web.pdf